Wit-Gele Kruis Vlaanderen

Het Wit-Gele Kruis is een organisatie voor thuisverpleging die provinciaal georganiseerd is met een overkoepelende federatie. De website van het Wit-Gele kruis is door Coworks gebouwd in opdracht van deze overkoepelende organisatie, met inspraak van de verschillende provinciale afdelingen.

Voorstudie

Aan de bouw van de website is een grondige analyse van de informatie architectuur en functionaliteiten voorafgegaan. Initieel was er de wens om een multi-site platform te bouwen om de verschillende provinciale afdelingen elk een afzonderlijk publicatietool te bieden.

Op aanraden van Coworks - en na wat voorbereidend studiewerk - is er uiteindelijk dan toch beslist om één enkele website witgelekruis.be te voorzien waarin de verschillende provinciale afdelingen alsnog hun eigen uitvalsbasis hadden waar ze hun specifieke provinciale informatie kunnen combineren met meer algemene overkoepelende informatie.

Technologie

De nieuwe witgelekruis.be website is uitgewerkt op basis van Drupal en bevat tal van functionaliteiten uitgewerkt op maat van hun behoeften en organisatiestructuur. De website reageert responsive, wat wil zeggen dat de vormgeving van de website geoptimaliseerd is voor zowel desktopgebruikers als gebruikers van mobiele toestellen zoals een tablet of smartphone.

Ze beschikken vervolgens over een heel bekwaam technisch team met een erg goede Drupal-kennis. De ‘Coworkers’ weten dus wat kan en hoe ze het moeten realiseren. Ze beschouwen elk project als een prestigeproject en gaan steeds voor een tevreden klant. Hiervoor gaan ze altijd net dat stapje verder!

- Roel Tilkin - Digitale communicatie strateeg - Wit-Gele Kruis Vlaanderen

Rollen en gebruikers

Voor de invulling en het beheer van de inhoud van de website zijn verschillende gebruikersrollen gedefinieerd. Zowel beheerders van de provinciale afdelingen als beheerders van de overkoepelende organisatie hebben de mogelijkheid om (specifieke) inhoud te beheren en publiceren.

De verschillende provinciale redacteurs bijv. kunnen elk op basis van hun eigen logingegevens aanmelden en toegang krijgen tot de benodigde onderdelen voor het beheren van hun provinciale redactionele inhoud. De overkoepelende organisatie bezit dan weer over extra beheermogelijkheden die inhaken op de mogelijkheden van de provinciale beheerders.

Inhoudelijk beheer

Aanvullend is de website ook voorzien van een ‘review-functionaliteit’. De beheerder van de website kan zo de verschillende provinciale redacteurs aansporen om redactionele inhoud na te kijken en up-to-date te houden. De website is hiervoor uitgerust met een specifieke workflow die ten gepaste tijde notificaties uitstuurt naar de verschillende redacteurs en vraagt om actie te ondernemen.

Aanvullend is er voor het publiceren van inhoudelijk wijzigingen een workflow voorzien waarmee de publicatie van updates van inhoud gemodereerd en ingepland kan worden.

Provinciale informatie

Bezoekers krijgen op basis van hun locatiegegeven (provincie) aangepaste provinciale informatie omtrent thuisverpleging en thuishulp, evenementen, contactgegevens etc. … Zo krijgt een bezoeker uit de provincie van bijv. Vlaams-Brabant (deels) andere aangepaste informatie geserveerd dan bijv. een bezoeker uit de regio Limburg.

Via een aangepaste zoekmotor kunnen bezoekers ook de specifiek contactgegevens opzoeken van de Wit-Gele Kruis afdeling die actief is voor de gemeente waarin de bezoeker woont. De contactgegevens van de verschillende afdelingen beschikbaar via deze zoekmotor worden up-to-date gehouden via een CSV-importfunctie die ter beschikking staat van de websitebeheerder via het administratie gedeelte. Voor deze importfunctie is ook een rapportage voorzien die een overzicht biedt van eventuele conflicten of aandachtspunten.

De zoekresultaten bieden heel specifieke contactinformatie die zelfs kan verschillen o.b.v. postcode of op basis van specifieke op een kaart afgebakende zones, afhankelijk van de lokale afdeling van het Wit-Gele Kruis die instaat voor specifieke plaatsen of gemeenten.

Een publicatie-sectie biedt bezoekers een overzicht van allerhande publicaties zoals boeken, folders, jaarverslagen, magazines, etc. Bezoekers kunnen deze publicaties downloaden en bestellen. Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich ook abonneren op (reeksen van) publicaties en kunnen ze ook contact opnemen met de organisatie voor adverteermogelijkheden.

Nieuws, nieuwsbrieven en evenementen

Zowel de overkoepelende beheerder als de provinciale redacteurs beschikken over de mogelijkheid om allerhande nieuws en evenementen te publiceren.

Via het administratiegedeelte heeft de website beheerder ook de mogelijkheid om nieuwsbrieven uit te sturen naar verzendlijsten. Zo kan er bijv. op regelmatige basis een nieuwsbrief opgemaakt en uitgestuurd worden waarbij bijv. een selectie van in de website gepubliceerde nieuwsberichten, evenementen, etc. kan hernomen worden.

Voor het verzamelen van nieuwsbrief inschrijvingen en het aanspreken van de nieuwsbrief verzendlijsten, is er een koppeling en integratie voorzien van de website met het Mailchimp e-mail verzendplatform.

 

Gezondthuis.be

De nieuwe Wit-Gele Kruis website bevat ook verwijzingen naar inhoud gepubliceerd op de www.gezondthuis.be website. Voor het magazine Gezond Thuis, een uitgave van het Wit-Gele Kruis, is hiervoor door Coworks ook een Drupal website ontwikkeld.

De inhoud van gezondthuis.be wordt automatisch ingeladen in de witgelekruis.be website op basis van een een feed. Updates en nieuwe inhoud worden zo automatisch weergegeven zonder nood aan een manuele interventie. 

#ffd923